dinsdag 8 juli 2008

Vetkuiven

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian is het vervolg op The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, een hele mond vol. De Pevensie kinderen moeten terug naar Narnia om daar een politiek probleem op te lossen. En wie politiek zegt, zegt ook machtsspelletjes en oorlog. Chapeau voor de special effects, want die zijn terug van het hoogste niveau. Het verhaal daarentegen is nogal dunnetjes. En een echte kinderfilm is het ook al niet meer, want daarvoor zit er teveel geweld in. Al bij al best wel eens ontspannend op een zaterdagavond. Ik wou hem een score van 6,5 geven, maar bij imdb werken ze niet met halvekes. Vandaar na een goed deliberatiepleidooi omhooggetrokken naar 7/10, zoals naar verluidt wel meer gebeurt ;-)


Red Dragon is de prequel van The Silence of the Lambs met deze keer favoriet acteur Edward Norton als FBI agent op zoek naar seriemoordenaars. Over het verhaal ga ik hier niets vertellen, daarvoor moet je de film zelf maar eens gaan bekijken. Op de korrel genomen vond ik de hem iets te weinig diepgang hebben, misschien omdat hij het juist moet opnemen tegenover een sterke sequel. En voor de rest is het weer van hetzelfde laken een broek: laat ons een paar keer langs gaan bij Dr. Hannibal Lecter in de gevangenis voor een aantal geobfusceerde tips. Het einde vond ik nogal voorspelbaar en moest precies nogal rap-rap-rap in elkaar gestoken worden. Vandaar "maar" een 6/10.


American Graffiti is een film van George Lucas, de Star Wars man. Deze film gooit het over een totaal andere boeg: begin jaren '60, vetkuiven, Amerikaanse sleeën, veel rock & roll muziek (ons vader zou voor een keer niet in slaap vallen tijdens de film ;-) ) aan elkaar gepraat door DJ Wolfman Jack, en een aantal bekende acteurs in de fleur van hun leven: Richard Dreyfuss, Ron Howard (die we vooral kennen uit Happy Days) en Harrison Ford. Alle stereotypes zijn aanwezig: het zogenaamde perfekte koppeltje, de stoere gast op zoek naar de ware, de nerd te jong om drank te gaan kopen, de macho met de meest glimmende auto, het krapuul van de straat,... Ik denk dat deze film een oudere generatie meer zal aanspreken die de periode hebben meegemaakt, want het verhaal op zich is maar flauwtjes, en de dialogen zijn niets speciaal. Score: 6/10.


Een oorlogsfilm kon in het rijtje niet ontbreken, en hier is ie dan: A Bridge Too Far uit 1977 van Lord Richard Attenborough met een karrevracht aan bekende gezichten, teveel om hier op te sommen. De film gaat over Operatie Market-Garden, bedoeld om een pad te vereffenen voor de geallieerden om via Arnhem, Nederland, via een aantal bruggen door te stoten naar het Duitse Ruhrgebied. De uitkomst is gekend, en wie het niet weet moet de film maar eens bekijken, die is trouwens nog niet zo slecht. Misschien een puntje van kritiek, weeral iets teveel stereotypes: de Engelsen trekken alles een beetje in het belachelijke, de Schotten zijn niet klein te krijgen, de Amerikanen proberen het onmogelijke zonder al teveel morren, de Polen worden zelf belachelijk gemaakt en Duitsers komen nogal naïef over: "British paratroopers have landed. Why should they do that? There is nothing important here. Me... I am important. They have come just to capture me.". Right. Score: 7/10.

Geen opmerkingen: